Mark van den Berg van De Ertepeller schenkt een Soave bij de zeeduivel – Zin in Soave
Bij een heerlijk voorjaar horen heerlijk verfrissende wijnen. Zoals Soave, uit het noorden van Italië. De klassieker doet het heel goed als aperitief, maar combineert ook fantastisch met allerlei culinaire hoogstandjes. Bij De Ertepeller schenken ze hem bij zeeduivel en de sommelier legt uit waarom.
Dansen op de vulkaan
Soave ontstaat aan de oostkant van het Gardameer, tussen de steden Venetië en Verona. De vruchtbare vulkanische en kalkrijke bodems langs de voet van de Alpen zorgen ervoor dat er in Soave al decennialang kwalitatief interessante wijnen worden gemaakt. De eeuwenoude vulkanische restanten in de bodem geven een bepaalde mineraliteit aan de wijn in combinatie met aroma’s van bloemen en wit fruit.
Stuivend fris
Daar staan ook de wijnstokken van Tenuta Sant’Antonio, die liefdevol worden vertroeteld door de gebroeders Castagnedi. Hun Soave Vigna Monte Ceriani is gemaakt van 100% garganega, dé Soave-druif. Deze wijn is knisperend fris en heeft veel structuur. Citroen-, sinaasappel- en grapefruitschil stuiven je neus in en de wijn is bovendien heel mineraal. Volgens de broers geeft deze Soave de meest zuivere uitdrukking van de vulkanische bodem. Hij komt dan ook van een single vinyard met oude wijnstokken, en rijpt alleen in staal.
Soave bij zeeduivel
Het is een wijn die heel goed op zichzelf staat, maar ook fantastisch combineert met allerhande visgerechten. Koren op de molen van gastheer-sommelier en JRE-lid Mark van den Berg. In De Ertepeller, dat hij samen met jeugdvriend, chef en JRE-lid Arjan Kuipers bestiert, speelt vis vaak een hoofdrol. Dit voorjaar staat er een zeeduivel met wilde rijst, wortel, pinda en groene curry op de kaart. Daarbij schenkt Van den Berg de Soave Vigna Monte Ceriani. ‘Waar de meeste Soaves frisse appel-citrustonen hebben, is deze juist wat voller. Dat maakt de wijn een heel goede match met de stevige witvis. Maar deze wijn bevat ook de uitgesproken Saovetonen, die weer heel mooi samengaan met de groene curry’, legt hij uit. Andersom redeneren kan trouwens ook: ‘Na een proefsessie besloten we wat mosseltjes aan de currysaus toe te voegen, zodat de het gerecht nét wat mooier richting de uitgesproken smaken van de Soave kroop.’
Meer informatie over deze wijn vind je op de website van de Nederlandse importeur Kwast Wijnkopers. Tenuta Sant’Antonio Soave Superiore Vigna Monte Ceriani – Kwast Wijnkopers Wijnassortiment Tenuta Sant’ Antonio – Kwast Wijnkopers
n d
+ There are no comments
Add yours