De Ertepeller wint Persprijs Slag op de Schelde 2018!


De Ertepeller wint Persprijs Slag op de Schelde 2018!

De persprijs van de prestigieuze kookwedstrijd Slag op de Schelde 2018 is gewonnen door Restaurant De Ertepeller in Papendrecht! Het team van sterrenrestaurant Merlet in Schoorl ging er op de vierde editie van deze kookwedstrijd met de winst vandoor. Tijdens deze unieke kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde, die op 18 juni 2018 plaatsvond, hadden de koks de opdracht een gerecht te maken van asperges en een product uit de Oosterschelde, begeleid door een bijpassende drank. De tegelijkertijd gehouden Wine Making Challenge voor sommeliers werd gewonnen door Tim Theuns van Restaurant Pure C* in Cadzand.

Persprijs voor Restaurant de Ertepeller

De persjury koos voor restaurant de Ertepeller in Papendrecht. Het team onder leiding van Chef Arjan Kuipers, tezamen met sous-chef Rob van Werkhoven en Sommelier Denise Choufoer, overtuigde met een gerecht van Oosterscheldepaling, asperge, ganzenlever, duindoornbes, Zeeuwse appelstroop en schuim van Oosterscheldewater. De gekozen wijn was een Pinot Gris van het Maastrichtse wijnhuis Apostelhoeve.
In de persjury namen zitting uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair schrijver en horeca-adviseur Astrid Schreuders (AstridsTaste).

 

 

Reactie Arjan Kuipers uit artikel Misset Horeca:
“Het gerecht van Arjan Kuipers van De Ertepeller bevatte paling, ganzelever, asperges, zeekraal, duindoorbes en stroop van Zeeuwse appeltjes. Hiermee maakte het team een ‘schilderijtje’ op het bord. ‘Kuipers: Dit gerecht staat bij ons op de kaart. En ‘ons’ is in dit geval restaurant De Ertepeller in Papendrecht. De paling komt bij Yerseke uit de buurt en ook behalve de ganzenlever zijn alle ingredienten uit Nederland en de eigen regio afkomstig. Kuipers kort na de prijsuitreiking: ‘Ik ben zo trots. Geweldig gewoon.’ Het was de eerste keer dat hij deelnam aan Slag op de Schelde. In 2017 schreef hij zich wel in, maar kwam niet door de voorronde. ‘Dit jaar hebben we onze inzending iets beter doordacht en voorbereid,’ lacht de trotse winnaar.”

Oosterscheldepaling in ’t groen van Restaurant Merlet

Het team van restaurant Merlet onder leiding van Marco Helsloot wist de vakjury te imponeren met een gerecht van Oosterscheldepaling in ’t groen, scheermes, asperges, zeekraal, lamsoor en codium. Daarbij schonken zij een cocktail van aspergesap, oesterwater, yuzu, vlierbloesemsiroop en duinlikeur Hierbas de las Dunas.

De vakjury bestond uit Dick Middelweerd (restaurant De Treeswijkhoeve**), Sjaak Jobse (Plat de Zélande) (beide SVH Meesterkok), Syrco Bakker (restaurant Pure C*) en Laurent Smallegange (restaurant Spetters*). Sommeliers Ferdinand Tulen (restaurant Pastorale**, België) en Adrian Zarzo Habraken (restaurant Zarzo*) beoordeelden de drank-spijscombinaties.

Niveau hoger dan ooit
Organisator Dennis Willems van de Vereniging Zeeuwse Koks: “Dit jaar was het niveau van de restaurants hoger dan ooit, er streden 6 restaurants met totaal 7 Michelinsterren mee. Tijdens de wedstrijd lag het niveau van de gerechten heel dicht bij elkaar, de beste combinatie van gerecht met bijpassende drank gaf de doorslag voor de nummer een. Na deze vierde editie merken we dat de wedstrijd echt leeft binnen de landelijke horeca. Deelnemers willen zich weer inschrijven voor volgend jaar en de plaatsen voor toeschouwers op de boot waren volledig uitverkocht.”

Prijzenpakket
Het team van Merlet ging naar huis met onder meer een reis naar de Champagne verzorgd door Wijnkooperij De Lange, een lunch bij restaurant De Librije***, een handgemaakt mes van Cairo knives en een unieke bokaal gemaakt door de Zeeuwse kunstenares Marian van Garsel.
Het team van De Ertepeller won onder meer een Big Green Egg Minimax, een diner bij restaurant Basiliek*, een bierreis verzorgd door Warsteiner, een handgemaakt mes van Pblk knives en eveneens een bokaal van Marian van Garsel.
Voor alle deelnemende teams waren er onder meer abonnementen op gastronomisch magazine Passion HI, messen, wijn, olijfoliepaketten, oesterpaketten en slakkenpaketten.

De deelnemende teams
Aan de vierde editie van De Slag op de Schelde namen deel:
Restaurant de Librije Zwolle *** (winnaar 2017): Nino Willems, Lars Aukema en .Jan-Willem Berendsen
Restaurant Elea Rijswijk (winnaar persprijs 2017): Takis Panagakis, Naomi van Es, Frank Stuyfzand.
Restaurant De Ertepeller Papendrecht: Arjan Kuipers, Rob van Werkhoven, Denise Choufoer.
Restaurant de Bokkedoorns Overveen **: Jules Wiringa, Yorick de Groot, Niels Overmeire.
Restaurant Merlet Schoorl *: Marco Helsloot, Jasper Panis, Mensje Weerman.
Restaurant Ratatouille Haarlem *: Adriaan van der Zwaard, Niels Schoots, Boudewijn Böhre.

 

 

 

 

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours